kép3

Pozitív

Ha rájönnél milyen komoly hatása lehet a gondolataidnak, soha többé nem gondolnál semmi negatívra.

csúcs

A csúcson vagy ha:

1. Megérted, hogy ha elbuktál az egy esemény, nem egy személy, és a tegnapnak múlt éjjel lett vége, a ma pedig egy teljesen új nap.

2. Megbarátkoztál a múlttal, a jelenre koncentrálsz és pozitív vagy a jövőt illetően.

3. Tisztában vagy azzal, hogy nem a siker tesz emberré, és ha el is buksz, nem törsz össze…

4. Ha hittel, reménnyel, és szeretettel telve vagy.
Düh, bűntudat, irigység és bosszú éhség nélkül élsz.

5. Ha elég érett vagy ahhoz, hogy kivárd a megbecsülést és a figyelmed a jogaidról a feladataidra irányítsd.

6. Tudod, hogy ha nem állsz ki azért, ami morálisan helyes, jó úton vagy afelé, hogy egy büntetőjogilag helytelen dolog áldozata legyél.

7. Jól érzed magad a bőrödben, rendben vagy Istennel és emberrel.

8. Megbarátkoztál az ellenségeiddel, és megszerezted az elismerésüket és szeretetüket azoknak, akik a legjobban ismernek.

9. Megérted, hogy mások örömet szerezhetnek neked, de az igazi boldogságot az okozza, amikor te segítesz másokon.

10. Kedves vagy az undokkal, illedelmes a figyelmetlennel és nagylelkű a rászorulóval.

11. Szereted, akit más nem szeret, reményt adsz a kiszolgáltatottnak, barátságot a magányosnak, bátorítást az elcsüggedteknek.

12. Visszatekintesz megbocsájtással, előre nézel reménnyel, le tudsz nézni könyörülettel, és feltekintesz hálával.

13. Tisztában vagy azzal, hogy „aki a legnagyobb köztetek az legyen mindenki szolgája.”

14. Felismered, beismered, fejleszted és használod Isten adta fizikai, mentális és spirituális adottságaidat az Úr dicsőségére és mások hasznára.

15. Amikor világegyetem teremtője előtt állsz, azt mondja neked, hogy „Jól vagyon jó és hű szolgám.”

-Zig Ziglar

get-up

Döntés

Abban biztos lehetsz, hogy az életben időnként átgázolnak rajtad. Azt viszont te döntöd el, hogy felállsz és tovább mész-e. – Zig Ziglar

intelligence

Intelligencia

Az üzleti életben sok olyan történetről hallhatunk, amelyben egy nagyon intelligens, tehetséges vezetőt előléptettek magasabb pozícióba, végül nem állta meg a helyét. Ezzel szemben olyan történeteket is hallani jó képességű, de nem annyira kiemelkedő műszaki tudású férfiakról és nőkről, akik hasonló pozícióba kerülve egyenesen szárnyaltak.

Egy jó vezetőnek, mai szóhasználattal élve, érzelmi és szociális intelligenciára van szüksége. Ez teszi a különbséget! Daniel Goleman pszichológus ezen a területen végzett kutató munkát. Véleménye szerint az érzelmi intelligencia a saját magunk és kapcsolataink helyes kezelésének képessége. Négy alapvető tényezőn nyugszik. Ezek az öntudatosság, az önfegyelem, a társadalomtudatosság és a szociális készségek. Kicsit eltérő, de némiképp hasonló elv a szociális intelligencia. Ez azokra jellemző, akik folyamatosan képesek ráhangolódni és empátiát mutatni mások gondolkodására és érzelmeire. Az ilyen emberek olyannyira szervezet tudatosak, hogy képesek egyéneket és csoportokat irányítani. Elkötelezték magukat másokat fejlesztésére, inspirálására, és csapatuk építésére, támogatására.

A kiemelkedő és átlagos vezetőket összehasonlítva azt látjuk, hogy a legjobbak mindig több érzelmi és szociális intelligenciával rendelkeznek.

Gary R. Collins

photo credit: Bindaas Madhavi via photopin cc

photo credit: lwpkommunikacio via photopin cc

Önfegyelem

Annak hatalma a legnagyobb, aki saját maga felett uralkodik. – Seneca (i.e. 4 – i.sz. 65)

Az önuralom azt jelenti, hogy hűvös maradsz, amikor valaki felforrósítja a hangulatot. – Ismeretlen

Győzd le magad. Amíg nem vagy képes erre, csupán rabszolga vagy, mert ugyan annyit jelent egy másik ember kényének kedvének kitenni magad, mint a sajátodnak. – Richard Burton (1861-1940)

Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. – II. Timóteus 1:7

Az önfegyelem hiányában sok ember egész életét a saját maga által előidézett nehézségek leküzdésével tölti és ellehetetleníti a sikert saját kibírhatatlanságával, míg mások, akik kevesebb tehetséggel vannak megáldva, sikeresek lesznek, egyszerűen a türelmüknek, nyugodtságuknak és önuralmuknak köszönhetően. – Samuel Smiles (1812-1904)

Szeretnéd tudni, hogy ki az az ember, akivel szemben a leginkább meg kell védened magad? A tükröd elég pontos képet ad róla. – Richard Whately (1787-1863)

Nincs hatalmad az idők felett. Nem néked adatott, hogy megmentsd a becstelenségbe süllyedt világot. Egyetlen ember felett van szinte abszolút, korlátlan hatalmad. – Őt mentsd meg és tedd tisztességessé! – Thomas Carlyle (1795-1881)

Gyakran halljuk azt az ostoba elképzelést, hogy a jó emberek nem tudják, mit jelent a kísértés. Ez nyilvánvaló hazugság. Csak azok tudják igazán, mit jelent, milyen erős a kísértés, akik megpróbáltak neki ellenállni. … Aki öt perc múltán enged a kísértésnek, egyszerűen nem tudja, milyen lenne egy órával később. Ezért tudnak bizonyos értelemben a rossz emberek oly keveset magáról a rosszról. Védett életet éltek azáltal, hogy mindig engedtek. – C.S. Lewis (1898-1963)

Tanítsd meg a gyerekeidnek az önuralmat, hogy erős és tisztességes akaratukkal visszatartsák érzelmeiket, előítéleteiket és gonosz hajlamaikat és komoly szolgálatot teszel azért, hogy visszaszorítsd a nyomort eljövendő életükből és a bűnt a jövő társadalmából. – Benjamin Franklin (1706-1790)

Az önfegyelem a gondolatok kordában tartásával kezdődik. Ha nem irányítod a gondolataidat, a tetteidet sem tudod irányítani. Egyszerűen fogalmazva, az önfegyelem lehetővé teszi, hogy először gondolkodj és utána cselekedj. – Napoleon Hill (1883-1970)

Bátrabb, aki vágyait győzi le, mint aki az ellenségein győzedelmeskedik, mert a saját magunk feletti győzelem a legnehezebb. – Arisztotelész (i.e. 384-322)

A szabadság élvezetéhez önkontroll szükséges. – Virginia Woolf (1882-1941)

photo credit: lwpkommunikacio via photopin cc

4701682574_b1cff720f9_z

Jóság

Soha nem tehetsz egy jótettet túl hamar, mert soha nem tudhatod, hogy mikor lesz túl késő.
– Ralph Waldo Emerson (1803-1882)

Ne mondd azt, hogy ha az emberek jót tesznek velünk, akkor majd mi is jót teszünk velük, és ha az emberek elnyomnak, mi is elnyomjuk őket, hanem határozd el magad, hogy ha mások jót tesznek veled, te is ezt fogod tenni, és ha mások elnyomnak, te nem fogod ezt tenni.
– Mohammed (570-632)

Az ideálok, amik mindig előttem lebegtek és életörömmel töltöttek el, a jóság, a szépség és az igazság. Soha nem tetszett, amikor valaki a kényelmet vagy a boldogságot tűzte ki élete céljának. Az ilyen alapokra épített erkölcsrendszer csak egy marhacsordának felelne meg.
– Albert Einstein (1875-1955)

A szabadság, az erkölcs és az emberi méltóság lényege pontosan az, hogy az ember nem kényszerből tesz jót, hanem szabad akaratából terveli ki, akarja megtenni és élvezi.
– Mikhail Bakunyin (1814-1876)

Jónak lenni nemes dolog, azonban másoknak megmutatni, hogy hogyan kell jól viselkedni még nemesebb és nem olyan nehéz.
– Mark Twain (1835-1910)

A jóság az egyetlen befektetés, amivel soha nem veszíthetsz.
– Henry David Thoreau (1817-1862)

couple

Kapcsolatok

Mindig könnyebb hibát találni másokban, mint beismerni, hogy mi is elkövethetjük őket.

Sose felejtem azokat az éveket, amikor időm legnagyobb részében boldogtalan voltam, sajnáltam magam és meg voltam róla győződve, hogy minden gondomnak a férjem az oka. Hiába beszéltem vele, és mondtam el neki, mi mindenben kellene megváltoznia, hiába imádkoztam, hogy váljon olyanná amilyennek én szeretném, minden maradt a régiben. Ő ugyanúgy folytatta idegesítő dolgait, én ugyanolyan elégedetlen és boldogtalan maradtam. Természetesen a hozzám legközelebb állók is érezték a helyzet negatív hatásait. Nem egyszer már komolyan a váláson gondolkodtam. Jó pár közös gyermekkel magunk mögött, mégsem ugrálhattam oly könnyedén kapcsolatból ki és be. Nem felejtettem el, hogy annak idején megfogadtuk, jóban-rosszban kitartunk egymás mellett. De mégis meddig kell elviselni a rosszat, hol az a határ, ami után már mindenkinek csak megkeseríti az életét a nemkívánatos kapcsolat?

Sok változás történt az életünkben akkoriban, így még inkább szükségem lett volna a párom támogatására. Egy ponton annyira kétségbe estem, hogy azt mondtam a Jó Istennek: Ha őt nem változtatod meg (pedig ő a hibás), akkor változtass meg engem. Segíts, hogy amennyiben rosszul ítélek meg dolgokat, a te szemszögedből láthassak.

Pár napos feleszmélés következett. Megláttam magam kívülről, ahogy mások láttak. Negatív, házsártos, elégedetlen. Rájöttem, hogy ha valakire nagyon ráfért a változás, az én vagyok. Elszégyelltem magam, hogy csak a saját érzéseimmel és boldogságom hajszolásával voltam elfoglalva.

Elkezdtem kifogásokat gyártani, nem éppen példaszerű családi hátteremmel megmagyarázva önmagamnak, hogy miért vagyok olyan amilyen.

Ráeszméltem, hogy nem takarózhatok örökké negatív tapasztalataimmal, ehelyett inkább nem követendő példákként kell felhasználnom őket további életemben.

Többé nem a férjem volt az ellenség, a gyermekeinket sajnáltam és mindenkit, akivel közeli kapcsolatban voltam. Elhatároztam, hogy a családom boldogságát teszem előtérbe és befejezem képzeletbeli sebeim nyalogatását.

Hosszú idő után először, mintha súlyokat vettek volna le a vállamról. Jobban éreztem magam, és ahogy a mondás tartja, „ha a mama boldog, mindenki boldog”, az egész családunk boldogabb lett. Nem váltam tökéletessé, a házasságunk sem az, de dolgozunk rajta. Továbbra is nagyon különbözőek vagyunk, de egy a cél: megpróbálni kiegyensúlyozott, élhető családképet mutatni a gyermekeinknek, és a tőlünk telhető legjobban, harmóniában, szeretetben élni egymással.

animated-flower-growing

Nagyság

A nagyság magjai benned vannak. Ez a nap egy új kezdet lehet. Ez a nap valami elképesztő dolog kezdete lehet.

– Joel Osteen

large_2515447072

Nem minden hullámot érdemes meglovagolni

Más munka híján a helyzetem nem volt éppen fényesnek mondható. A főnököm megkeserítette az életemet. Igazi egoista, rossz modorú, türelmetlen, nyers férfi volt, a tévésorozatokból ismert rossz főnök mintaképe. Ugyanakkor azt gondolta, hogy ő mindenki legjobb barátja. Minden alkalommal, amikor megkíséreltem elmagyarázni neki, hogy mi zavar, figyelmesen végighallgatott és megköszönte észrevételeimet, de minden maradt a régiben és a változásnak még a szikrája sem látszott viselkedésében. Még a feletteséhez is benyújtottam egy panaszt, minden eredmény nélkül. Tovább olvasom

Plucking Feathers

Tollfosztás

Gyerekkoromban a New Yorki Pleasant Hill városka farmján mindig rengeteg csirke szaladgált az udvaron, kukacok és bogarak után kutatva, kapirgálva, élve egyszerű, nyugalmas életüket. Ez az egyik oka annak, hogy szűkös anyagi körülményeim ellenére mindig házi tojást veszek. Hiszem, hogy a boldog csirkéknek jobb tojása van.
Gyerekkoromban megfigyeltem, hogy a csirkék között is vannak erőszakosak egyedek. Legtöbbjük barátságos, társas lény, de van köztük néhány, amelyik mellét kidüllesztve szaladgál és próbál uralkodni a többieken és, amikor tudja, megritkítja társai farktollait.

Elsőre viccesnek tűnik. Megfigyeltem, hogyan lopózik némelyik csirke a másik mögé, hogy gyorsan megtépázza. Vajon azt gondolták, hogy valami módon a többiek felett állnak? Talán a tépázó azt gondolta, hogy a másik megérdemelte a büntetést, mert túl nagyra tartotta magát és meg kellett mutatni neki, hogy hol a helye. Az is lehet, hogy a csirkék, lévén beszélni nem tudnak, a nyelvük helyett inkább a csőrükkel követnek el bűnöket.

Az volt a furcsa, hogy a helyzet komolyan éleződött. Az aranyszabályt láttam kibontakozni csak éppen fordítva: amit másokkal tettek, azt tették velük is. Minél inkább megtépázták a többieket, annál több tépázást szenvedtek el maguk is. A végére némelyik korábban tetszetős csirke szánalmas látványt nyújtott.

A csirketenyésztők eddig még nem tudtak dűlőre jutni a kérdésben. Mindenki tisztában van azzal, hogy a tépázás egy valós probléma, de eddig jobb ötletük nem volt, mint elkülöníteni a tépázókat, mielőtt a probléma elmérgesedik. Sokan a vitaminhiánnyal magyarázzák a jelenséget, mivel a jobban táplált csirkék kevésbé hajlamosak a tépázásra. A mi farmunkon a megrögzött tépázók általában a vasárnapi pörköltben kötöttek ki.

A csirkéket figyelve már gyerekként rájöttem, hogy a legjobb védekezés egyáltalán nem a védekezés. Minden társadalmi helyzetben próbáltam kerülni, hogy megtépázzak másokat. A tápláléklánc állataival ellentétben, ahol vagy megesznek, vagy te eszed meg a másikat, rájöttem, hogy a tépázás egy önpusztító szokás. Jobb a baromfiudvarban lakni, mint a lábosban kikötni.

Jézus csodálatos szavakkal magyarázta el ezt az elvet a Hegyi Beszédben: „Boldogok a szelídek: mert ők örökségül bírják a földet.” (Máté 5:5)

Joyce Suttin

photo credit: The-E via photopin cc